kdrama 101: nedir & ne değildir?

 Merhaba minik blogumuzun devamlı okuyucusu,


Bildiğiniz gibi özellikle son yıllarda dünyada Kore rüzgarı esiyor. Kore gerek kültürü gerek dizileri gerekse şarkılarıyla tüm dünyayı sallıyor ve her geçen gün Kore'nin rüzgârına kapılanların sayısı hızlı bir şekilde artıyor.
DuSeSi olarak bizde Kore'nin rüzgârına yıllar önce kapıldık. Kore, özellikle dizileriyle bizi yıllar önce ele geçirdi. Seneler evvel içine girdiğimiz Kdrama dünyasının içinden çıkmaya inanın hiç niyetimiz yok. Bu uçsuz bucaksız Kdrama dünyasında kah ağlayıp kah gülüyor,kah senariste sövüp kah gelmeyeceğini bile bile yeni sezon bekliyoruz.
Bugün size tüm dünyanın severek izlediği Kore dizileri hakkında birkaç bilgi vereceğiz.



1) Tek Sezondur 

Öyle Amerikan dizileri gibi 8-9 sezon sürmez. Tek sezonda yaşanır bütün hikâye.1 sezona efsaneler sığdırmayı başaran nadir sektörlerden biridir Kdrama sektörü. 2. hatta 3. sezonu olan Kdramalar da mevcut tabi Ancak 2. sezonu gelsin diye kendimizi paraladığmız dizilerde yok değil



2) Bölüm sayıları azdır.

Bizim Türk dizileri 60 -70 bölüm sürmez. Bazı tarihi dizileri dışında genellikle 16-20 bölümden oluşur Kore dizileri. Hatta bazı diziler varki ne olurdu sanki bir bölüm daha çekseydiniz diyorsunuz. Koreli senaristlerin fazla bölüme alerjileri var sanırım. 20 bölümden fazla hikâye  yazınca alerji oluyorlar herhalde. Ama o 20 bölüme ne gözyaşları ne aşklar ne aksiyonlar sığdırdıklarını da biliyoruz tabi haklarını yemeyelim. 16-20 bölüm arasında bir başyapıt çıkarabilecek kadar yetenekli olduklarını inkar edemeyiz.



3) Bölüm süreleri kısadır.

Öyle bizdeki gibi 3 saat sürmez bir bölüm. 30 dakika ile 1 buçuk saat arasında değişir bölüm süreleri. Ama çoğunlukla 1 saatlik bölümler mevcuttur dizilerde. Hatta bu yüzden bir süre sonra 2 saatlik dizilere bile katlanamaz hale geliyorsunuz.



4) Her türlü konu işlenir senaryolarda.
Komediden aksiyona, romatik komediden drama, fantastikten müzikale her türlü konu üzerine dizi bulabilirsiniz Kdrama dünyasında. Herkesin tarzına uygun herkese hitap edebilecek dizilere sahip bu sektör. Her türlü meslek grubundan karakterlere yer veriliyor senaryolarda. Ceo'dan kasiyere, muhabirden sekretere, polisten savcıya doktoradan garsona her meslek grubunun hayatı işleniyor. Ve şuna emin olun ki senaryoları çok sağlam bu Korelilerin. Koreli senaristlerin ne kadar yetenekli olduğundan bahsettik zaten size. Zaten dünyanın Kore dizilerini izlemesindeki en önemli etken de bu. Tabi arada küfür yiyorlar orası ayrı. Böylesine özgün ve sağlam senaryoların arasında klişe sahnelerde olmazsa olmazları arasında bu sektörün.



5) Dizi Ostları(Müzikleri) Çok Güzeldir.

Kore dizide olduğu kadar müzik alanında da çok başarılı zaten. Ama dizi müziği konusunda kendilerini aşmış durumdalar. Dizilere ve sahnelere uygun müzik yapmayı çok iyi biliyorlar. Kalbe dokunan,gözyaşı döktüren, ritim tutturan ve dile pelesenk olan dizi müziği yapma konusunda en az bizim kadar başarılılar.



6) Oyucuları çok yeteneklidir.

Kore dizilerinin izlenme sebeplerinden biri Koreli oyuncuların görünüşleri bunu kabul edelim. Erkek oyuncular çok yakışıklı ve karizmatik, kadın oyucular ise çok güzel ve sempatikler. Ancak emin olun oyunculukları da kendileri kadar ilgi çekici.
Her türlü karakteri oynayıp her türlü rolün hakkından gelebiliyorlar ve her türlü rolü kendilerine yakıştırmayı biliyorlar.
Kore dizilerinin bir özelliğide oyuncuların arasındaki uyumun çok iyi olması.
Yetenekli senaristlerin yazdığı şaheserler yetenekli oyuncularla buluşunca üstüne birde oyucular arasında şahane bir uyum olunca gel de izleme o diziyi. İşte Kore dizileri asıl bu yüzden izleniyor.
Lee Min Ho, Lee Jong Suk, Ji Chang Wook,
Park Shin Hye, Park Min Young, Kim Go Eun sektörün başarılı oyucuları arasında.




7) Webtoondan uyarlama diziler de vardır.
Alıştığımızın aksine, Kdramalarda uyarlamalar genelde kitaplardan değil; webtoon ve mangalardan yapılır. Genelde başarılı şekilde uyarlansa da webtoon fan kitlesini memnun edemeyen diziler de olmuyor değil. Bu eleştirilere aldanmadan dizileri izlemenizi tavsiye ederim zira bu diziler ekseriyetle daha akıcı ve heyecanlı oluyor. Ben bunu genelde webtoon yazarlarının dizi senaristlerinin aksine yaratıcılık konusunda daha sınırsız davranabilme olanakları olmasına bağlıyorum.



Evet sevgili okurum, bugün sana bu dipsiz Kdrama dünyasının nasıl birşey olduğunu anlatmaya çalıştık. Tabi bu bir kısmıydı. Devamında size Kdramayı daha çok tanıtacak, dizi önerileri ve analizleri yapıp oyuncu tanıtımları yapacağız. Renkli Kdrama dünyasını daha yakından tanımak ve bu dünyanın bir parçası olmak istiyorsan DuSeSi'yi takip et.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sakın bir yere kaybolma!



#duru & #simge

××



















12 yorum

  1. Çok güzel unnie!daha çok merak ediyorum şimdi!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler ederim değerli okuyucumuz. Bizler sizin merakınızı gidermek için varız. Sayfamızı takip etmeye devam edin.😊😊

      Sil
  2. Kdrama yla pek ilgilenmiyorum açıkçası sıjsksjsj

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sayfayı takip ettikçe Kore dileri hakkında bilgi edinecek ve Kore Dizilerini izlemeyi çok seveceksiniz. Bu sayfa sizin içindeki gizli Kdrama sevgisini dışarıya çıkarmak için var değerli okuyucumuz.

      Sil
  3. çok yararlı bir yazı olmuş bu tarz yazılar pek bulunmuyor bence devamı gelmeli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederiz değerli okuyucumuz. Amacımız sizi Kdrama Dünyası hakkında bilgilendirmekti. Eğer başardıysak ne mutlu bize. 😊😊

      Sil
  4. Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederiz değerli okuyucumuz 🥰🥰

      Sil
  5. Çok sürükleyici bir yazı olmuş :) Yazılarınızı heyecanla bekliyoruz ^^

    YanıtlaSil
  6. Çok sürükleyici bir yazıl! lerinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Kdrama hep ilgimi çeker. Özellikle de Türk dizleri gibi üç saat sürememesi beni ayrı bir çekiyor.

    YanıtlaSil
  8. Pek İlgimi Çekmiyor ama Yazı Güzel Bir Yazı

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkürler!